eradycator eradycator
317
BLOG

Lepszy RYDZ niż nic

eradycator eradycator Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

 

Ziarno lnianki Camelina sativapopularnie zwanej rydzem( „lepszy rydz niż nic”) ma wysoką zawartość oleju którego zazwyczaj zawiera 35-38%. Ma on wysoką zawartość kwasu tłuszczowego omega-3(do 45%) co jest rzadkością w świecie roślin .Olej zawarty w ziarnie rydza zawiera tylko ok. 10 % kwasów tłuszczowych nasyconych, natomiast pozostałe 90% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (jednonienasycone stanowią ok. 36%, a wielonienasycone – ok. 54%).  Taka kompozycja sprawia, że Camelina sativa może skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu, zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Olej jest bardzo bogaty w naturalne przeciwutleniacze , takie jak tokoferole – (witamina E) -niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów rozrodczych, zapobiegające zaburzeniom w odżywianiu tkanki mięśni i zwiększają odporność krwinek czerwonych na hemolizę ,pozytywnie wpływa na kondycję całego organizmu. Nasiona te zawierają od 27 do 32% białka wysokiej jakości. 

Ziarno Camelina sativa jest bogatym źródłem glukozynolanów ( posiada ich ponad cztero krotnie więcej niż rzepak) Związki te, zawierające siarkę, wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciw grzybicze. Wśród nich wyróżnić można fitonocydy hamujące wzrost mikroorganizmów pasożytniczych ifitoaleksyny – grupa organicznych związków chemicznych wytwarzanych w roślinie( kiełkach) w odpowiedzi na atak, obecność patogenów. Suche ziarniaki zawierają bardzo małe ilości fitoaleksyn. Ich stężenie w tkankach kiełków wzrasta po wzbudzeniu procesów fizjologicznych w nasieniu . (skiełkowaniu) Ziarno rydza, stanowi obiecujące panaceum na przywrócenie równowagi flory probiotycznej zasiedlającej powierzchnię nabłonka jelit.

 

Badania naukowe dowodzą, że często spożywane glukozynolany - zawarte w lniance i jej kiełkach, mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.

Smak charakterystyczny, określa się go jako cebulowy, migdałowy lub orzechowy z nutą goryczy. Ziarno lnianki nadaje się  do wszelkiego rodzaju sałatek , rzadkich zup, ( rosoły , żur) klusek, makaronów , kiełki, potrawy mleczne – grysiki, zacierki . Doskonale komponuje z potrawami uwzględniającymi cebulę, czosnek lub orzechy.

Z powodu oczywistych korzyści dla zdrowia lnianka powinna być dodawana   do coraz szerszej listy pokarmów żywności funkcjonalnej .

eradycator
O mnie eradycator

tuziemczy katoagroetnocentryzm , dystrybucjonizm ,żywnośc funkcjonalna, etnobotanika, permakultura,

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości